Potrivit unor statistici de la finele anului trecut, 15 la suta din terenul agricol al Romaniei este proprietate a cetatenilor straini.
Interesul pentru pamanturile romanesti se datoreaza preturilor extrem de mici in comparatie cu cele din Uniunea Europeana. Primii investitori au aparut prin 1992, iar fenomenul a luat amploare in 1996, o data cu schimbarea regimului de la Bucuresti, relateaza agentia de stiri AM Press.
Cei mai multi dintre ei sunt italieni, afirma avocatul Sorin Radu Constantinescu, consultant la Finance&Business Consulting din Bucuresti, firma specializata in consilierea investitorilor straini aflati in Romania. "Pe de o parte, in Italia, din cauza reliefului, suprafata agricola totala este de doar 2,5 milioane hectare, comparativ cu cele 10 milioane hectare din Romania, ceea ce face ca suprafetele pe care le poate detine un fermier italian sa fie in medie intre 30 si 50 de hectare", a declarat Constantinescu, citat de AM Press. "Pe de alta parte, pretul unui hectar de teren agricol variaza acolo, in functie de zona, intre 20.000 si 40.000 de euro. Si, nu in ultimul rand, neoficial am aflat ca statul italian se pare ca sprijina cu circa 300 euro pe hectar achizitionarea de teren in strainatate", a completat acesta.
10.000 de euro hectarul, in vestul tarii
Preturile pe un hectar agricol variaza in functie de categoria terenului (stabilita dupa clasificarea facuta de Agentia pentru Domeniile Statului), de la categoria intai, cernoziom, ca in Insula Mare a Brailei, la categoria a patra, sol nisipos, in sudul Olteniei. Variaza de asemenea in functie de relief (colinar sau plan), de gradul de compactare, de natura actelor de provenienta (adeverinte si titluri de proprietate, documente cadastrale) si de posibilitatea de a fi irigat.
Astfel, daca un hectar de teren colinar, neirigat, de categoria a doua costa 1.0