GURMANDUL IN BUCATE O reteta cu ingrediente speciale de sarbatori
Povestea retetei din numarul acesta incepe tot cu o⦠poveste. Pasionata fiind de istoriile Bucurestiului interbelic, nu am putut sa refuz invitatia de a o cunoaste pe doamna Nicole Cernea. A venit in Romania pe la sfarsitul anilor â30, chemata de farmecul Bucurestiului, de viata lui boema. Si uite asa, a stat o zi, a stat doua, apoi a trecut o saptamana. Si zilele treceau, si tanara Nicole le tot promitea parintilor ca se intoarce pe pamanturile franceze, de unde plecase. Dar ea prinsese drag de romani, de sufletele lor atat de primitoare. Si ca tot v-am spus de suflete, unul dintre cele cate le-a intalnit s-a impletit cu al ei. Dragostea a fost atat de mare, incat Nicole s-a hotarat sa ramana definitiv in Romania, alaturi de Eugen Cernea, cel care i-a fost partener de viata mai bine de sase decenii. Nu i-a fost dor de nimic din Franta, numai gustul bucatelor de acolo nu a putut sa-l uite. Asa ca la sarbatori pune pe masa mancaruri pe care le-a invatat de la mama ei.
INVITATIE. "E imposibil sa te nasti francez si sa nu fii gurmand", imi spune surazand. "Desi aici, in Romania, Eugen m-a invatat ca si romanii au un fel de gurmanderie a lor". M-a invitat la masa, intr-o zi in care urma sa prepare un fel de mancare sofisticat si savuros. Dorada cu salata rucola si perle de rodii. Este reteta pe care o pregateste de fiecare data de Sfantul Nicolae, pentru ca in aproape 70 de ani de viata petrecuti in Romania s-a deprins cu toate obiceiurile noastre. Cum de peste mai auzisem, rodia nu-mi era nici ea straina, am fost nevoita sa vad ce este cu salata rucola. Am aflat ca la gust seamana cu mustarul si ca este folosita in mancaruri mai mult ca un condiment, decat ca ingredient de baza. Este folosita mai cu seama in bucataria italieneasca, frantuzeasca, spaniola, greceasca si egipteana.
@N_