Si-a pierdut oare PNL identitatea? Surprinzator, sunt liberali care raspund cu DA. Argumentul lor il reprezinta degringolada interna din partid, generata de criza de personalitate prin care trec cativa lideri. Theodor Stolojan sustine chiar ca PNL merge intr-o directie gresita, fapt ce va permite, daca tensiunile vor continua, sa alunece rapid spre opozitie, unde va sta o lunga perioada de timp.
Ingrijorarea lui Stolojan completeza unele verdicte date nu demult de alti fruntasi liberali, evident nemultumiti de presiunea facuta de grupurile de interese cu trecere la Tariceanu. Dar cel mai mult atarna pasul inapoi facut de PNL in disputa cu PD datorita sustinerii acestuia din urma de catre presedintele Basescu.
Nu este vorba neaparat de indepartarea liberalilor de programele politice din campania electorala, ci de neputinta de a-i depasi pe democratii lui Boc in activitatea de guvernare, fara sa recurga la atacuri asupra aliatului.
S-a crezut ca PNL va eclipsa PD printr-o strategie de guvernare coerenta, exploatand plecarea fostului primar general la Cotroceni care, se cunoaste, a fost locomotiva acestui partid, castigand alegerile si pentru Alianta D.A.
In loc sa profite de conjunctura, favorizata si prin prezenta liderului Tariceanu in fruntea Guvernului, liberalii au preferat sa intre in mocirla disputelor surde, angajandu-se intr-o lupta dura si fara sanse cu seful statului, in masura sa macine pozitia in Alianta si sa slabeasca rezistenta la ofensiva PSD. De aici si pana la declansarea unor certuri interne nu a mai fost decat un pas. In mod inconstient s-a creat un pol al neintelegerilor.
Primul ministru se vede incoltit din doua parti. O data de unii colegi de partid care il acuza de parteneriat cu Patriciu, iar a doua oara de seful statului, aflat mereu in postura de solutie unica in momentele de criza