Mai multi oficiali ai noilor state membre s-au declarat nemultumiti de intentia presedintiei britanice a UE de a micsora bugetul comunitar, taind indeosebi cheltuielile legate de fondurile structurale si de coeziune, destinate statelor mai sarace ale Uniunii. Conform detaliilor oferite presei de catre anumiti diplomati britanici, ar fi vorba de o reducere de 30 de miliarde de euro a bugetului comunitar fata de schema bugetara avansata de anterioara presedintie luxemburgheza.
Premierul maghiar Ferenc Gyurcsany a afirmat ca propunerea britanica este inaceptabila si este "atat de departe de interesele Ungariei incat raspunsul este pur si simplu "Nu". El considera ca, in fond, disputa pe marginea bugetului comunitar este generata de dezacordul franco-britanic legat de subsidiile destinate agriculturii, iar cea mai facila solutie pentru presedintia britanica a UE pentru a iesi din impas a fost "sa vare reforme pe gatul noilor state membre".
Gyurcsany s-a raliat opiniei exprimate in prealabil de primul-ministru polonez, Kazimierz Marcinkiewicz, ca bugetul comunitar nu trebuie adoptat cu orice pret.
De asemenea, ministrul polonez pentru dezvoltare regionala, Grazyna Gesicka, a precizat ca reducerea ajutoarelor cruciale destinate noilor state membre ar fi o greseala pentru intreaga Uniune. Cotidianul polonez Rzecspospolita a calculat ca Polonia ar pierde aproximativ 6 miliarde de euro daca varianta de buget avansata de britanici ar fi adoptata.
Initiativa britanica a starnit si comentariile acide ale presedintelui francez Jacques Chirac. Chirac a declarat intr-un cerc de apropiati ca de vina pentru faptul ca britanicii nu au avansat pana acum un plan financiar ar fi "razboiul de succesiune" dintre premierul Marii Britanii Tony Blair si ministrul de finante Gordon Brown. "Pana cand Blair si Brown nu rezolva criza legata de