Bilantul contabil la sfarsit de an arata ca, din bugetul Ministerului Agriculturii pe 2005 - de 26,724 de miliarde de lei vechi - numai pe subventii s-au dus 17.000 de miliarde, ceea ce reprezinta circa 64% din bugetul ministerului.
Mult, daca ne gandim, dupa calculele ministrului Flutur, ca cele 7.000 de miliarde de lei vechi care vor fi alocate in 2006 pentru programul Fermierul (pentru cofinantarea proiectelor SAPARD) vor ajuta la crearea a "570 de fabrici de procesare a laptelui si carnii, 6.000 de ferme de familie zootehnice si vegetale, peste 300 unitati de servicii neagricole" etc.
"Acordarea de subventii producatorilor a fost o greseala care nu mai trebuie repetata", afirma, pe la inceputul anului, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Pentru ca a fost primul an de mandat si nu putea sa devina nepopular in randul taranilor, a fost acceptat sacrificiul.
Cupoane de 6.600 miliarde de lei vechi
Potrivit datelor furnizate de catre Miron Moldovan, directorul Directiei Buget-Finante din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), agentiei Rompres, producatorii agricoli din sectorul vegetal si zootehnic au beneficiat, in perioada 1 ianuarie - 25 noiembrie 2005, de subventii acordate de stat in valoare de peste 1,714 miliarde RON.
"Cea mai mare suma - peste 486 milioane RON - circa 28 la suta din valoarea totala a subventiilor acordate de MAPDR, a fost orientata pentru decontarea bonurilor valorice necesare achizitio-narii semintelor, ingrasamintelor chimice si pesticidelor pentru suprafetele insamantate in toamna anului 2004 si primavara anului 2005", a precizat Moldovan.
Din datele furnizate de MAPDR, subventiile acordate producatorilor agricoli s-au orientat si catre decontarea bonurilor valorice acordate pentru achizitionarea semintelor, ingrasamintelor chimice, pesticidelor si motorinei n