Acordarea dreptului la indemnizatia de somaj se efectua, pana acum, in cuantum egal tuturor persoanelor care se aflau in situatia de a nu mai avea un loc de munca. La calcularea sumei nu se tinea cont de nivelul contributiilor platite la bugetul asigurarilor. Se crea astfel o situatie de inechitate care nu putea fi eliminata decat prin modificarea legislatiei in domeniu.
Se schimba sistemul de calcul al indemnizatiei
Cea mai importanta modificare adusa Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj se refera la acordarea indemnizatiei. Concret, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, ea va fi reprezentata de o suma neimpozabila lunara cu o valoare ce se va ridica la 75% din salariul minim de baza. Pentru persoanele cu o vechime mai mare de 3 ani se va adauga o suma calculata prin aplicarea asupra salariului lunar brut pe ultimele 12 luni, a unei cote procentuale diferentiate in functie de suma cotizata la bugetul asigurarilor. Cotele procentuale variaza de la 3 la 10 procente in functie de vechimea in munca. Ajutorul de somaj va fi acordat pe o perioada de la 6 luni la un an.
Tinerii absolventi vor fi incurajati
Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant beneficiaza, pe langa subventionarea locurilor de munca destinate acestora, si de scutirea, pe o perioada de 12 luni, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta noilor angajati. Noua lege prevede de asemenea ca absolventii, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, sa beneficieze de o prima egala cu un salariu minim brut, pentru o perioada de un an. Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a acestui drept vor primi in continuare ajutorul timp de u