In anotimpul rece, guta ii sacaie si mai mult pe bolnavi. De obicei, boala debuteaza prin crize dureroase ce se localizeaza la articulatii. Totusi, primul semnal ca este vorba de guta il constata In anotimpul rece, guta ii sacaie si mai mult pe bolnavi. De obicei, boala debuteaza prin crize dureroase ce se localizeaza la articulatii. Totusi, primul semnal ca este vorba de guta il constata medicul, cand durerea se localizeaza la degetul mare de la picior. Boala ii afecteaza, adesea, pe barbatii care au depasit varsta de 50 de ani. Se intalneste insa si la femei sau la barbati mult mai tineri. Afectiunea se datoreaza dereglarilor din metabolismul proteinelor; ca urmare se depune acidul uric si apar crizele. Pentru combaterea lor, bolnavul trebuie sa nu consume alimente care contribuie la cresterea acidului uric: carne rosie (porc, vitel, miel, vanat), organe (ficat, creier, inima, rinichi, limba), fructe de mare, alcool (bere, vin), peste gras (sardina, hering), legume (cartofi, vinete, rosii). Desi nu s-a gasit remediul de vindecare, exista terapii care amelioreaza boala. Nutritionistii recomanda cura de fructe: lamai, capsuni, afine, coacaze, struguri, pere, masline. Usturoiul nu trebuie sa lipseasca din dieta, de asemenea infuziile de urzica, frasin, coada calului, troscot, papadie, fructe de catina, pedicuta sau decoct din fructe de porumbar, ienupar si radacina de hrean. Carnea de peste, bogata in acizi grasi Omega-3, cum ar fi tonul, so- monul, macroul, amelioreaza durerile.