(Foto: Gazeta de Maramures)
Grupul statuar reprezentandu-l pe Bogdan Intemeietorul, Voievod al Maramuresului si Primul Domn al Moldovei a ajuns pe soclul din centrul comunei Cuhea.
Dincolo de importanta istorica si nationala a unui astfel de monument, in spatele acestuia se ascund multi ani de munca ai sculptorului Ioan Marchis, dar si cele patru decenii de „nerabdare" ale lui Vasile Deac Mosu’ de-a vedea voievodul intors acasa.
Cum istoria Voievodului „ecvestru-neecvestru, da’ sa sie calare" este atat de cunoscuta, incat a intrat alaturi de Mosu’ (Vasile Deac) in folclorul local, ne oprim asupra unei povesti, mai putin mediatizata. Povestea transformarii lutului in bronz sub mainile artistului plastic Ioan Marchis.
Cu detasarea artistului care scapa de tensiunea unei opere daruind-o publicului, sculptorul a avut ragazul sa ne povesteasca istoria ansamblului monumental de la Cuhea.
De la lut la bronz
A vorbi cu Ioan Marchis despre geneza statuilor sale, inseamna a face o incursiune prin istoria artei, prin folclorul maramuresean, prin miturile si legendele vechi: „de la lut pana la bronz este o cale lunga, ca aceea de la nastere la moarte, pentru ca intr-un anumit fel, bronzul inseamna moartea lutului si intrarea intr-o alta lume.
Lutul este materia esentiala a lumii, este materia care poate copia aproape totul, el ia forma trupului nostru, a pasilor nostri, a mormintelor parintilor nostri. Putem spune ca este un material nobil, pentru ca din el s-au facut primele constructii, primele obiecte si primele expresii artistice au fost arse tot in lut.
Multi sculptori prefera cioplitul direct in piatra pentru ca exista acea intimitate intre vibratia sculptorului si piatra