Asociatiile proprietarilor de terenuri agricole si paduri deposedati abuziv de stat solicita Ministerului Agriculturii prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru reconstituirea dreptului de proprietate, care expira astazi, cu cel putin sase luni.
"Cerem ca termenul sa fie prelungit cu cel putin sase luni, deoarece accesul proprietarilor la Arhivele Statului s-a facut cu dificultate, iar multi dintre acestia nu au reusit inca sa-si procure actele doveditoare", a declarat, ieri, presedintele Comunitatii Mostenitorilor si Proprietarilor Legitimi din Romania, Gene Bejan, dupa o dezbatere care a avut loc la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. De asemenea, reprezentantii proprietarilor mai solicita sa fie anulate toate actele de proprietate atribuite ilegal sau "teleportarea la Snagov de suprafete din judete precum Suceava sau Vaslui."
Reprezentantii proprietarilor mai solicita Ministerului Agriculturii sa modifice legislatia cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate, astfel incat sa fie eliminate restrictiile in ceea ce priveste suprafetele de teren agricol care pot fi retrocedate. "Terenurile agricole trebuie restuite integral si nu doar maxim 50 hectare, cum se intampla in prezent", a afirmat Bejan, citat de Mediafax. Proprietarii mai pretind includerea in comisiile judetene care valideaza si elibereaza titlurile de proprietate a unui procuror anticoruptie, dar si a doi membri ai asociatiilor de proprietari deposedati. In prezent, acestea sunt constituite din reprezentanti ai autoritatilor si ai asociatiilor din sectorul administrarii padurilor. De asemenea, Bejan declara ca restiutuirea terenurilor trebuie sa se faca dupa arhivele din 1941, cand s-a facut o inventariere corecta a suprafetelor, si nu dupa cele din 1948.
Potrivit vicepresedinelui Autoritatii Nationale pentru Instituirea Proprietatilor, Theodo