La 1 decembrie 1918, la Focsani, sute de putneni au jucat Hora Unirii in Piata Libertatii.
In aceeasi zi o delegatie de 20 de vranceni, condusa de deputatul Nicolae N. Saveanu, a participat la Marea Unire de la Alba-Iulia. De ziua Unirii, lagarele Odobesti si Dragosloveni inchisesera portile, dar foametea si tifosul faceau inca victime in judet. Putini sint vrincenii care mai pot povesti ororile de atunci.
Doar citiva batrini isi mai amintesc ca acum 87 de ani teritoriile judetului Putna (Vrancea) isi oblojeau ranile dupa doi ani de ocupatie germano-austriaca. La Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918, a participat o delegatie de 20 de putneni, condusa de fostul prefect Nicolae N. Saveanu.
In aceeasi zi, sute de putneni s-au adunat in fata Bisericii Sfintul Ioan din fosta Piata a Libertatii si au dansat Hora Unirii. In preajma Marii Uniri, lagarele de concentrare de la Odobesti si Dragosloveni inchisesera portile, deportatii vranceni se intorceau acasa si munca fortata la caile ferate din Muntii Vrancei luase sfirsit.
Putini sint cei care stiu ca acum 87 de ani, in fosta Piata a Libertatii, din fata bisericii Sfintul Ioan Botezatorul din centrul Focsaniului, sute de locuitori ai orasului au jucat entuziasmati Hora Unirii, ca in ianuarie 1859.
Dupa doi ani de ocupatie germana - intre Craciunul anului 1916 si 9 noiembrie 1918 - la 1 decembrie 1918, mocanii din Muntii Vrancei ii izgoneau pe ultimii soldati austrieci. Printre cei 1228 delegati la Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918, au fost si 20 de trimisi ai Prefecturii Putna, condusi de fostul prefect, deputatul Nicoale N. Saveanu.
Acestia au fost la un pas sa nu poata parasi judetul din cauza trupelor de ocupatie. Bucuria de la 1 d