Cum tensiunea in PNL pluteste in aer, Valeriu Stoica a gasit prilej pentru a ne invita la o dezbatere despre viitorul liberalilor. Invitatia a avut ecou in mass-media si datorita unor exprimari bine potrivite care au avut puterea de a zgindari interesul amicilor si deopotriva pe cel al inamicilor liberalilor: „exemplul PNTCD este prea viu pentru a repeta greselile trecutului s…t, liberalii trebuie sa aleaga daca se scufunda cu Tariceanu sau incearca sa salveze PNL si propriul viitor politic“. Dar, mai inainte de a dezbate cu Valeriu Stoica viitorul liberalilor, sa amintim, prin propozitii simple, evolutia lui Tariceanu si a gruparii acestuia spre Executiv.
Supus unor presiuni constante din partea gruparii conduse informal de Dinu Patriciu, Valeriu Stoica vede o varianta cistigatoare pentru partid in persoana lui Theodor Stolojan. Ii cedeaza sefia, incercind sa-i asigure acestuia si sustinere politica, inovind un sistem de alegeri interne in partid, bazat pe liste. Delegatii voteaza echipe si nu indivizi si, odata cu Stolojan, la virf apar nume noi precum Adrian Cioroianu, Raluca Turcan, Ionut Popescu. Stoica alege sa dispara pentru o vreme din peisajul politic.
Acesta este momentul in care apare un mic clivaj: tinerii liberali, versati si crescuti la scoala Tineretului National Liberal, se simt frustrati de prezenta inoportuna a unor necunoscuti introdusi de Stolojan. Printre acestia ii gasim pe Bogdan Olteanu (acum ministru), Cristi Troaca (devenit intre timp Cristian David, acum ministru) si altii. Campania electorala, la inceput apatica, pe parcurs impulsionata de prezenta furtunoasa a lui Traian Basescu, incepe si se termina fara a-l avea candidat la presedintie pe Th. Stolojan. Presedinte interimar ajunge conjunctural C. Popescu Tariceanu. Dupa alegeri, Tariceanu, premier fiind si beneficiind de sprijinul tinerilor versati din PNL, nu