In mod normal, copiii mai mici de un an nu sunt vaccinati impotriva rujeolei. In 72 de ore, directiile de sanatate din tara au sarcina sa depisteze toti copiii cu varste intre 7 si 11 luni, 12 si 15 luni si, respectiv, 7 ani. Tot in decurs de trei zile, DSP-urile sunt obligate sa evalueze dozele de vaccin necesare pentru vaccinarea acestor copii. In total, ar trebui vaccinati 500.000 de copii din intreaga tara.
Vaccinarea a inceput doar in Bucuresti
Intre timp, campaniile de vaccinare se desfasoara diferit in fiecare judet. In timp ce, in Capitala, Directia de Sanatate Publica a inceput deja vaccinarea la copiii de clasa I, in tara nu s-a luat inca o astfel de decizie.
?Am transmis MS intentia noastra de a incepe vaccinarea copiilor, ni s-a aprobat si, de miercuri, am vaccinat primii copii.
Pana luni, ne-am propus sa vaccinam antirujeola toti cei 14.000 de copii de clasa I pe care-i avem in evidente?, ne-a declarat Adrian Neacsu, directorul executiv al DSP Bucuresti, care afirma ca in Capitala s-au inregistrat anul acesta 176 de cazuri de pojar, varful imbolnavirilor fiind atins in ultimele doua luni.
Directiile de sanatate din tara nu incep insa vaccinarile decat dupa ce vor fi luati in evidenta toti copiii. ?Nu avem decat cateva sute de doze de vaccin antirujeola si le tinem ca sa actionam in jurul focarelor pe care le avem chiar in Harghita. Avem 61 de copii bolnavi de pojar. Nu vaccinam inca in scoli?, ne-a declarat directorul adjunct al DSP Harghita, Elteto Csoba.
El spune ca se va apela la ajutorul primarilor si medicilor de familie din toate comunele pentru a fi luati in evidenta si vaccinati toti copiii, inclusiv cei din comunitatile de romi, extrem de reticenti. Pentru identificarea si vaccinarea copiilor care nu au fost imunizati din comunitatile de rromi, Ministerul Sanatatii a transmis DSP-urilor sa folos