Pentru o batrana de 65 de ani din Brasov, Ziua Nationala a Romaniei este una cu totul deosebita. In fiecare an, de 1 Decembrie, femeia se pregateste de sarbatoare, pentru ca lumea vine sa o felicite, Pentru o batrana de 65 de ani din Brasov, Ziua Nationala a Romaniei este una cu totul deosebita. In fiecare an, de 1 Decembrie, femeia se pregateste de sarbatoare, pentru ca lumea vine sa o felicite, desi ziua ei de nastere este 30 iulie. Rude, vecini, fosti colegi de munca de la Tractorul - unde a lucrat o viata - o suna sa o felicite pe Romania Matcasu.
Ea provine dintr-o familie din comuna buzoiana Plescoi, fiind al 16-lea copil venit pe lume in familia Lica.
Batrana, ne-a povestit ca numele i-a fost ales chiar de Regele Carol al II-lea. Pe vremuri, familia regala obisnuia sa boteze copii din familii mai sarace si mai numeroase. Regele nu a venit personal la slujba de botez, ci si-a trimis un reprezentant. Acum, femeia isi doreste din toata inima sa il cunoasca pe Regele Mihai. Problemele unei familii numeroase au determinat-o sa plece de acasa la 16 ani, sa-si caute un rost in viata. Soarta a dus-o la Brasov, unde a fost angajata la Tractorul sa faca ordine si sa duca documente de la un birou la altul, pentru ca ,eram firava, iar sefii spuneau ca nu pot face fata la munca grea din uzina", isi aminteste Romania. Ziua era la munca, iar seara mergea la scoala, la seral, ca sa-si completeze studiile. Dupa absolvire, a fost angajata la control, intr-una din turnatorii. Are doi copii, un baiat si o fata, baiatul fiind la munca in Spania.
Securitatea a vrut sa-i schimbe numele
Romania Matcasu a avut multa bataie de cap din cauza numelui in perioada comunista, pentru ca fusese botezata de Regele Carol al II-lea. Batrana isi aminteste ca atat de la Securitate, cat si de la PCR au venit la ea ca sa-si schimbe numele. Daca au vazut ca nu au reusit s