Teatrul Valah se reorganizeaza din institutie publica de repertoriu in institutie publica de proiecte. Este ceea ce au hotarat consilierii judeteni la ultima sedinta, organizata pe 25 noiembrie. Ca ordonator principal de credite, Consiliul Judetean are cutitul in mana si poate felia dupa cum ii convine. Pe de alta parte, curentul actual, pe continentul avand moneda unica euro, asta e.
Teatrul, ca si institutie de proiecte, nu are un ansamblu artistic permanent si realizeaza spectacole in serii determinate pe durata unei stagiuni. Noul tip de institutie, legiferat in 2004, creaza o noua viziune asupra institutiilor de cultura prin modernizarea activitatii desfasurata de ea, raliindu-se la orientarile Uniunii Europene.
Ultimele doua fraze, probabil ati dedus, sunt citate din expunerea de motive privind initierea proiectului, expunere semnata de presedintele Consiliului Judetean, Victor Boiangiu.
Ce se va intampla, practic, de acum incolo la Valah? Dincolo de sfarsitul vegetarii unora, directorul institutiei va incheia contracte pe trei sau sase luni cu actorii de care are nevoie pentru concretizarea unui spectacol. Spectacol propus de un regizor care isi va alege distributia, urmand ca respectivii sa fie retribuiti functie de orele de repetitii, numarul de reprezentatii etc.
Bref, prozelitii Thaliei vor fi platiti exact pentru cat joaca. Rentierismul din Teatru se va incheia abrupt, eliminandu-se situatiile in care salariul pe un an al unui actor cu doar cateva iesiri pe scandura ar fi echivalat cu vreo 500 de euro pe reprezentatie. Pai, cu banii astia, ne-a marturisit directorul Mircea Cretu, as putea sa o aduc pe Maia, sau pe Rebengiuc la Giurgiu.
Evident, diplomat cum il stim, Mircea Cretu nu s-a lansat in vreo tirada la adresa consilierilor judeteni. N