- Grecia ataca in justitie muzeul american Getty, pentru a-si recupera patru piese antice. Grecia a angajat o actiune judiciara impotriva Muzeului Getty pentru a-si recupera patru piese antice detinute de aceasta institutie – a anuntat ministerul elen al culturii. Purtatorul de cuvint al ministerului de externe a declarat, pentru cotidianul Los Angeles Times, ca Atena a cerut, ultima data in luna mai, returnarea pe cale diplomatica a obiectelor exportate ilegal. Presa elena sustine ca prima solicitare in acest sens a fost formulata in 1998. Este vorba de o coroana funerara de aur, o stela funerara gravata si un tors de tinara femeie din marmura – datind din secolul 4 i.Hr. –, precum si un basorelief votiv achizitionat de insusi Paul Getty, in 1955. Aflat in plin proces pentru trafic cu obiecte de arta in Italia, muzeul american a anuntat ca va trimite cele patru vestigii la Roma.
- Infiintarea unui organism international pentru „repatrierea“ frizelor Parthenonului. Comitete din 15 tari care militeaza pentru revenirea in Grecia a frizelor Parthenonului, expuse in prezent la British Museum din Londra, au decis, la Atena, infiintarea unui organism international pentru intensificarea „presiunii“ asupra acestui dosar. „Lansam un apel catre cele doua guverne – elen si britanic – in vederea relansarii negocierilor astfel ca frizele sa fie «repatriate» – a declarat australianul David Hill, cel care a fost numit presedinte al acestei structuri. Potrivit autoritatilor elene, frizele de pe Acropole au fost „furate“ in 1806, de catre Lordul Elgin, ambasadorul britanic la Sublima Poarta, sub a carei ocupatie se afla la acea vreme Grecia. Londra, in schimb, sustine ca frizele au fost „cumparate“ legal in imperiul otoman.
- 135 de lucrari semnate de Picasso – expuse pe malurile Bosforului. Muzeul Sakip Sabanci din Istanbul gazduieste prima expozitie din T