Ian Buruma &Avishai Margalit
Occidentalism. The West in the Eyes
of Its Enemies
The Penguin Press, New York, 2004, 166 p.
La prima vedere, cartea lui Ian Buruma si Avishai Margalit Occidentalism. The West in the Eyes of Its Enemies pare sa nu fie altceva decit una din numeroasele lucrari actuale despre conflictul cultural dintre Vest si Est, eventual pe urmele lui Samuel Huntington. Autorii sint personalitati cunoscute: Avishai Margalit s-a nascut in 1939 in Palestina si preda filozofie la Hebrew University din Ierusalim. Printre altele, el a contribuit la infiintarea miscarii pacifiste Peace Now, care pledeaza pentru coexistenta pasnica a evreilor si a palestinienilor, si este, in general, o voce distincta in dezbaterile intelectuale si politice din Israel.
Ian Buruma a vazut lumina zilei in 1951 la Haga, fiu al unui olandez si al unei englezoaice de origine germano-iudaica; dupa studii de sinologie si dupa ample stagii de cercetare in Extremul Orient, a ajuns profesor la Bard College din Londra. Ultimele sale carti se refera la Rebelii Chinei. Disidentii si deschiderea catre o noua societate si Anglomania. Visul englezesc al Europei.
- Teza centrala a cartii: radacinile urii impotriva Vestului
In ce priveste Occidentalismul. Vestul in ochii inamicilor sai, lucrarea se bucura deja de o oarecare notorietate in spatiul de limba germana (unde in acest an a aparut o traducere in Carl Hanser Verlag). Ce-i drept, lucrarea se citeste placut si fluent si are o desfasurare argumentativa clara. Autorii iau in discutie o ramificata istorie a ideilor din spatii culturale diferite, cu deosebire din Extremul Orient, din Orientul Mijlociu si Apropiat, dar si din Germania, pentru a sustine urmatoarea teza centrala: radacinile urii impotriva Vestului – fenomen denumit „occidentalism“ – pot fi gasite in Occidentul insusi.