La Alba Iulia, puterea si opozitia si-au impartit statuile
Cele mai ample manifestari au avut loc la Alba Iulia. Cateva mii de oameni s-au adunat, ieri, la festivitati. Au fost si politicienii de la Bucuresti, in frunte cu premierul Tariceanu. Traian Basescu a ramas in Capitala. De Unire, puterea si opozitia au fost tot dezbinate: pesedistii au decis sa depuna de unii singuri coroane la statuia lui Mihai Viteazul, scoasa, anul acesta, din circuitul oficial al pelerinajului politic. Au fost spectacole, parada militara si artificii. S-au impartit cozonaci si vin. Premierul Tariceanu a fost omagiat, cateva minute, la ureche, de zece tulnicarese din comuna Avram Iancu.
Bucuresti, patriotism doar spre periferie
Primaria Capitalei a scos cateva sute de steaguri, care sa atarne de stalpii aflati pe cele 340 de artere principale aflate in administrarea sa. Autobuze de pe care cad tablele, troleibuze si alte mijloce de transport in comun, cu cate un minidrapel pe fiecare laterala, se deplasau incet pe strazile cu trafic redus.
Si institutiile de stat au scos din magazii simbolurile nationale, unele atat de decolorate, incat treceau neobservate. In rest, societatile comerciale din oras nu au arborat drapelul national, cu toate ca reglementarile actuale le obliga. Au aparut steaguri pe la balcoanele catorva locuitori, unii chiar de la periferia orasului, chiar daca asociatiile de proprietari tineau goale suporturile ruginite. (T.L.V.)
La Iasi, s-a serbat femeia sovietica
Ieri, la Iasi, nici o jerba de flori nu a fost rezemata de piedestaluri si nici un drapel nu a fost arborat langa monumente ridicate in cinstea eroilor. Autoritatile, carmuite de reprezentanti D.A., au ales pentru acest an monumentul� femeii sovietice. Statuia "Independenta", inagurata acum 25 de ani, a fost martora Te Deum-ului, pioseniei si cuvantarilor istorice. Sume