Desi reprezinta 3-4% din PIB, sectorul agricol nu este stimulat sa se dezvolte in Romania. Puiul romanesc, vandut exclusiv proaspat, este concurat de pulpele congelate importate din SUA. Pentru ca Desi reprezinta 3-4% din PIB, sectorul agricol nu este stimulat sa se dezvolte in Romania.
Puiul romanesc, vandut exclusiv proaspat, este concurat de pulpele congelate importate din SUA. Pentru ca piata americana nu consuma decat piept si aripioare, pulpele de pui sunt transformate in prafuri furajere sau se exporta in Romania. Aceasta deoarece consumatorul roman inghite tot ce i se pune in galantar, fara nici cea mai mica informatie privind originea carnii si a substantelor pe care le contine. Cum sarbatorile au inceput deja si pentru romani, e bine ca acestia sa stie ce pun pe masa.
De "afara" vin 120.000 de tone pe an
Romanii consuma 400.000 de tone de carne de pasare pe an, din care 120.000 de tone din import. Carnea vine congelata, in baloti a cate 20 de kilograme. In multe cazuri, pentru a fi comercializata este dezghetata si vanduta bucata cu bucata in magazinele mici sau la caserola in marile lanturi. "Aceasta practica este ilegala, deoarece carnea de pui este sensibila si se depreciaza calitativ. In plus, pentru a-si rotunji profiturile, producatorii ex-terni o si injecteaza cu substante care retin apa - vitamina C, acid acetic - sau hranesc pasarile cu biostimulatori si le trateaza cu antibiotice. Aceasta practica este interzisa in UE si in Romania, dar nu si in Brazilia, Canada sau SUA", ne-a declarat Ioan Popa, directorul general al Complexului avicol Alba Iulia. La randul sau, Nicolae Apostol, senator si fost director al Complexului avicol Cosarom, sustine: "SUA nu consuma decat piept si aripioare, iar pulpele sunt transformate in fainuri, care se reintorc in hrana puilor sau sunt exportate in Romania".
Curcanul, import sau indigen,