Guvernul socialist al Spaniei a cedat recent la ultimatumul dat de Uniunea Europeana si s-a declarat de acord sa renunte la "actiunile de aur", adica participatiile statului in cadrul anumitor companii. Aceste actiuni protejeaza patru companii privatizate de a fi preluate de societati din strainatate, informeaza Financial Times.
Actiunile la Telefonica, fostul monopol din domeniul telecomunicatiilor, Endesa, cea mai mare companie de utilitati din Spania, Repsol, companie din domeniul petrolier, si compania aeronautica Iberia au acordat guvernului spaniol dreptul de veto asupra vanzarilor a peste 10% din actiunile acestor companii.
Cu toate ca guvernul nu s-a folosit de acest drept pana acum, analistii cred ca existenta acestor actiuni a constituit un impediment impotriva companiilor straine. Madridul justifica dreptul de veto cu faptul ca aceste companii controleaza obiective strategice.
In orice caz, in mai 2003, Curtea de Justitie Europeana a hotarat ca guvernele Spaniei si Marii Britanii sa-si retraga "actiuniile de aur" din companiile privatizate, spunand ca acestea restrictioneaza circulatia capitalului in UE.
Fostul guvern spaniol a incercat prin acest mecanism sa linisteasca Bruxellesul, dar Comisia Europeana a considerat acele schimbari ca fiind neadecvate.
In iulie, Comisia a avertizat Madridul ca pana nu se conformeaza deciziei curtii luata in 2003, va avea de suportat alte actiuni legale si penalizari.
"Este bine venit faptul ca in prezent tarile membre renunta de buna voie la aceste drepturi speciale de proprietate, care nu mai reprezinta nici un scop pe piata integrata de acum", a declarat un oficial al Comisiei.
Marea Britanie, Irlanda si Republica Ceha au renuntat de asemenea la o parte din aceste actiuni in anii ce au trecut, lasand Italia si Ungaria sa fie singure