Companiile membre ale Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale vor actiona in justitie spitalele cu datorii, cerand ca acestea sa plateasca penalitatile de intarziere pentru nerespectarea termenelor contractuale de plata.
"Atragem atentia guvernului ca sumele pe care va trebui sa le plateasca ca penalitati vor fi uriase, avand in vedere faptul ca exista, in spitale, facturi neachitate ce dateaza din februarie 2004", spun reprezentantii AFPM.
Potrivit presedintelui Asociatiei, Mihnea Ioan Grecu, nici un spital nu prezinta public executia bugetara, iar Ministerul Sanatatii nu a luat niciodata vreo masura disciplinara.
Ordonanta de urgenta nr. 154 din noiembrie 2005 pentru rectificarea bugetara conditioneaza plata arieratelor din sanatate de realizarea unei evaluari a capacitatii manageriale a conducerilor spitalelor si de restructurarea consiliilor de administratie ale acestora. Efectul acestei prevederi este ca platile in contul datoriilor anilor 2003-2005 au fost suspendate pana la efectuarea controalelor de eficienta manageriala in spitale, ca si cum furnizorii ar avea vreo vina pentru lipsa de aptitudini, cunostinte si corectitudine a personalului din sistemul sanitar, a adaugat presedintele asociatiei.
"AFPM este decisa sa actioneze ferm in perioada urmatoare, in directia disciplinarii fortate a comportamentului contractual al spitalelor, prin oprirea imediata a livrarilor catre acele spitale care nu achita la termenul contractual contravaloarea produselor livrate in conditiile legii", mai spun oficialii Asociatiei.
Conducerea AFPM sustine ca urmarile conditionarilor impuse prin OUG 154 pentru plata arieratelor din sanatate sunt: pierderi zilnice pentru companiile furnizoare datorita faptului ca acestea sunt obligate sa plateasca TVA pentru facturile emise timp de 20 de luni fara a fi incasate, distr