S-a nascut la 50 km de Cluj, unde a copilarit pana la 10 ani. Mama, clujeanca si invatatoare. Tatal, bucovinean si profesor de muzica. S-au mutat in Moldova, la Onesti. Acum, Marcela Saftiuc traieste la Paris, cu gandul mereu la Bistrita. S-a nascut la 50 km de Cluj, unde a copilarit pana la 10 ani. Mama, clujeanca si invatatoare. Tatal, bucovinean si profesor de muzica. S-au mutat in Moldova, la Onesti. Dupa alti cativa ani au lasat Moldova pentru Ardeal, revenind de unde au plecat, la Cluj. Acum, Marcela Saftiuc traieste la Paris, cu gandul mereu la Bistrita.
Am mers pana la Bistrita ca s-o intalnesc pe "Joan Baez din Carpati". Cale lunga, dar nu atat de lunga. Totusi aveam sa stau de vorba cu Marcela Saftiuc. Pentru tinerii care sunt tineri as putea adauga ca ea este prima voce care s-a auzit in Cenaclul Flacara. Pentru cei care-s mereu tineri, Marcela nu mai are nevoie de nici o prezentare.
Dupa mai bine de 20 de ani s-a intors la Bistrita (unde odinioara a fost profesoara stagiara de limba franceza) ca sa-si cante poezia.
Jurnalul National: Ai fost prima fata din Cenaclul Flacara! Marcela Saftiuc: De altfel, si singura fata care a cantat in costum de baie. Prin â75-â80, cenaclurile aveau loc si pe plaja. Cum toata lumea era mai dezbracata, eu nu puteam sa fiu prea imbracata...
Cand ti-ai dat seama ca in suflet ai o poezie care trebuie cantata lumii? Nu stiu daca eram constienta atunci. Eram tanara si voiam sa schimb lumea. Prin clasa a XI-a am intrat intr-o orchestra. Prietenii mei aveau nevoie de o voce. Eu cantam de mica, tatal meu ma invatase vioara... Atunci m-am intrebat de ce doar barbatii canta la chitara? Ce, eu nu pot? Si am invatat singura...
Star peste noapte
Cum era viata de student? Cam monotona si banala. Dadusem la Facultatea de limbi straine din Cluj (la sectia Franceza), dar nu se intampla nimic.