Ally McBeal si Bridget Jones nu sunt modele demne de urmat in afaceri. Instabilitatea emotionala poate fi amuzanta in seriale, dar in afaceri o femeie care plange, tipa si face bungee jumping cu propriile emotii va fi imediat condamnata. Iar daca e sefa, cu atat mai rau, mai ales ca modelul de manager general acceptat in lume e cel masculin.
Un studiu realizat anul acesta de compania de training Interact, dupa modelul creat de profesorul olandez Geert Hofsede, arata ca suntem o "tara feminina". Aceasta nu inseamna insa ca femeile ii depasesc pe barbati in numar sau ca barbatii s-au feminizat, ci ca in mediul profesional cu totii cultiva relatiile armonioase, considerate la fel de importante ca eficienta. La noi, potrivit studiului, atat femeile, cat si barbatii manageri stiu si vor sa creeze o atmosfera de familie la locul de munca. Uneori pot face chiar mici concesii, pentru a mentine o atmosfera armonioasa la serviciu, spune Ionut Datcu, marketing manager Interact, rezumand studiul.
Totusi, multora (barbati sau femei) li se intampla sa scape din maini fraiele emotionale si sa se transforme ocazional intr-un personaj de telenovela.
Maria Matei, jurnalista, spune ca i s-a intamplat sa se incuie in baie pentru a plange, dupa ce seful i-a facut reprosuri nejustificate. Colegii au observat, dar au fost destul de draguti incat sa se poarte ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Iar Maria s-a simtit mai usurata decat daca si-ar fi inabusit supararea. E totusi ingrijorata ca si-a stricat "imaginea" si ca de acum colegii o vor cataloga drept plangacioasa sau, mai rau, nu vor mai avea incredere in ea.
Studiile explica acest gen de reactii si prin faptul ca femeile sunt predispuse exceselor de lacrimi, din cauza unor factori biologici. Ba chiar, dupa varsta de 18 ani, ele ajung sa planga de patru ori mai mult decat barbatii, din