Tendinta instantelor din Timisoara de a restitui, in cele mai multe cazuri, tigarile fara timbru confiscate in zonele din apropierea granitei a starnit revolta angajatilor Politiei de Frontiera si a Directiei Regionale a Vamilor, institutii care se vad puse in situatia de a munci in zadar.
Invocand regimul special al teritoriului dintre cele doua bariere, supranumit si "no man's land", judecatorii si-au facut un obicei din a restitui marfa achizitionata de traficanti de la free-shop-urile din zona de frontiera.
Ultimul semn de clementa fata de traficanti, restituirea unui "transport" de tigari in valoare de aproape 25.000 euro, care urma sa ajunga in Serbia, a fost "picatura" care a umplut paharul revoltei. "De regula, instanta returneaza aproape o treime din tigarile confiscate in vama, dupa ce traficantii invoca faptul ca sutele de cartuse le-au cumparat din free-shop pentru consum propriu.
Pe de alta parte, in cazurile in care retinerea tigarilor in vederea confiscarii se produce in spatiul dintre vami, deseori procurorii sustin ca au actionat pe un teren ce nu tine de competenta noastra. Deocamdata, nu au reusit sa-mi explice unde incepe Romania: de la bariera sau de la linia alba", a spus unul dintre politistii de frontiera care s-au confruntat cu acest tip de probleme.
Pe de alta parte, procurorii, care ar trebui sa se autosesizeze cu privire la contrabanda si evaziunea fiscala specifica zonelor dintre liniile de demarcatie de la frontiera, au mentionat ca legislatia romaneasca este echivoca in acest domeniu, limitand competentele organelor de ancheta. Tendinta instantelor din Timisoara de a restitui, in cele mai multe cazuri, tigarile fara timbru confiscate in zonele din apropierea granitei a starnit revolta angajatilor Politiei de Frontiera si a Directiei Regionale a V