Infectia cu HIV a atins proportii epidemice. La ora actuala, sunt infectate 40,3 milioane de persoane, iar numai in 2005 au fost inregistrate peste 5 milioane de cazuri noi. In acest an, au murit mai Infectia cu HIV a atins proportii epidemice. La ora actuala, sunt infectate 40,3 milioane de persoane, iar numai in 2005 au fost inregistrate peste 5 milioane de cazuri noi. In acest an, au murit mai mult de 3,1 milioane de persoane, dintre care 570.000 de copii. Despre metodele de prevenire a infectiei si perspectivele obtinerii unui vaccin impotriva HIV, am stat de vorba cu seful sectiei pentru infectia HIV si SIDA de la Spitalul "Victor Babes" din Bucuresti.
- Cum se produce infectarea si cum actioneaza virusul?
- Calea de transmitere este pe cale sexuala, prin sange si derivate din sange (transfuzie, unde sangele nu a fost testat, sau instrumente care nu au fost suficient sterilizate), reutilizarea acelor la care cei care se drogheaza intravenos si de la mama infectata la copil. Odata patruns in organism, virusul HIV infecteaza celulele CD4, care sunt responsabile de coordonarea sistemului imunitar. Acestea au niste receptori speciali pentru virus. Sistemul imunitar este distrus si apar infectii in organism.
- Care sunt perspectivele obtinerii unui vaccin contra HIV?
- Este greu de gasit, pentru ca virusul are proprietatea de a-si schimba foarte repede structura. Un vaccin care e valabil pentru virus la un moment dat nu mai e valabil dupa aceea. Un vaccin ar trebui sa previna transmiterea infectiei. In acest moment se mai vorbeste de un vaccin adjuvant in terapia antiretrovirala. Perspectivele ar fi mai apropiate pentru acest tip de vaccin.
- Tratamentul antiretroviral distruge virusul?
- Tratamentul antiretroviral a fost introdus in 1997-1998 si este extrem de eficient, dar el nu elimina din organism virusul. Reuseste sa dim