Alb si negru.
Ingrediente (pentru circa 110 bucati): pentru aluat - 750 g faina, 375 g unt moale, 300 g zahar pudra, 3-4 linguri rom, 1 varf de cutit sare. In plus: 3 linguri cacao pudra, 2 linguri lapte, 1 lingurita scortisoara pisata, 1 albus.
Mod de preparare:
Se framanta aluatul din ingredientele de mai sus si se taie in doua. In una din jumatati se incorporeaza pudra de cacao, iar in cealalta, laptele si scortisoara. Se fac 2 bile, se invelesc - separat - cu o folie de plastic si se tin 2 ore la frigider.
Se intind 2 foi de aluat, formand 2 dreptunghiuri de 30x40 cm si groase de 1/2 cm. Se mai tin 30 de minute la rece, dupa care se taie fiecare foaie in 4 si se aseaza bucata peste bucata, una alba - una neagra, ungand fiecare suprafata cu albus. Se inveleste "blocul" astfel format cu o folie si se da 2 ore la frigider.
Se indreapta marginile blocului si se taie - intai pe lung - fasii late de 4-5 cm, dupa care se ia fiecare fasie si se taie, la randul ei, bucati late de circa 1/2 cm.
Se asaza bucatile pe o tava tapetata cu hartie speciala, se coc 8-10 minute in cuptorul incins la 190gr., se scot din tava, se lasa sa se raceasca si se orneaza - eventual - cu putina glazura de ciocolata.
Biscuiti supraetajati
Ingrediente (pentru circa 40 de bucati): Pentru aluat - 250 g faina, 70 g zahar, coaja rasa de la o lamaie, 2 galbenusuri, 150 g unt moale. In plus: 300 g gem de zmeura, circa 2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare:
Se framanta aluatul din ingredientele de mai sus, se inveleste cu o folie de plastic si se tine o ora la frigider.
Se ia cate o bucata de aluat, se intinde cu vergeaua (grosimea: 4 mm) si se decupeaza - cu forme speciale pentru biscuiti - cate 40 de romburi, patrate ori triunghiuri, de 3 dimensiuni: 40 mici, 40 mijlocii, 40 mari. Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie,