Centrala Nuclearo-Electrica Cernavoda(Foto: )
Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda este unul dintre motivele de mandrie a romanilor. Nici nu avea cum sa fie altfel o investitie de peste doua miliarde de dolari, care asigura Romaniei o pozitie de invidiat pe piata energetica europeana. Reversul medaliei este insa mai putin magulitor pentru noi.
Din ce in ce mai multe voci sustin ca in jurul acestui simbol care este CNE Cernavoda se invart afaceri nu tocmai curate. Se vorbeste despre achizitii exorbitante, la preturi de cinci-sase ori mai mari decat cele normale, despre deturnari de fonduri sau cheltuieli nejustificate.
Unele voci exaltate au pomenit si cuvantul „mafie", iar una dintre victime ar fi fost chiar unul dintre fostii directori ai centralei, disparut in conditii inca neelucidate. Teorie a conspiratiei sau nu, dar se pare ca nici partea canadiana nu este straina de radiatia „malefica" a uraniului constantean.
Pana cand cineva va avea curajul sa spuna raspicat cine si ce fura la CNE Cernavoda, ne raman doar datele seci, strecurate cu zgarcenie in Monitorul Oficial. Chiar si in aceste conditii, mai multe licitatii organizate de-a lungul timpului ridica serioase semne de intrebare. Una dintre cele mai dubioase astfel de licitatii se refera la achizitia, anul trecut, a cateva sute de calculatoare.
In septembrie 2004, Societatea Nationala Nuclearelectrica SA Bucuresti a organizat o licitatie publica deschisa pentru furnizarea de computere si software pentru Unitatea 2 a Centralei Nuclearoelectrice Cernavoda. Pe 23 noiembrie este incheiat un contract cu SC Tess Conex SA Iasi, pentru suma de 7.168.385.700 de lei, fara TVA.
Toate bune si frumoase, pana in momentul in care parcurgem anuntul de atribuire, publicat in Monitorul Ofici