Evitarea taxelor, apararea proprietatii, „spalarea" unor sume ascunse de Fisc. Iata doar trei motive pentru care infiintarea companiilor-paravan - care ascund adevaratii proprietari ai unor firme ce opereaza in Romania - a devenit o industrie extrem de profitabila.
In functie de gradul de protectie cerut de beneficiari, structura companiilor create de firmele de consultanta devine tot mai sofisticata, fara a fi prea costisitoare. Jucatorii acestei industrii spun ca, in momentul de fata, exista combinatii care ascund perfect identitatea persoanelor care vor sa ramana anonime in mediul de afaceri autohton.
Oamenii de afaceri care jura de cate ori au ocazia ca nu controleaza nici un business in Romania ar trebui sa-si mai domoleasca discursul si sa treaca mai des pe la biserica.
Cu sume cuprinse intre 1.500 si cateva zeci de mii de dolari, ei pot controla total o companie infiintata in cateva zone ale lumii, in paradisuri fiscale sau in tari de prestigiu, fara ca numele lor sa fie mentionat pe undeva.
Consultantii fiscali si avocatii cu care am discutat spun ca, de cele mai multe ori, romanii folosesc drept paravan companii americane, care nu sunt off-shore-uri, firme din Cipru, Noua Zeelanda si, mai rar, pentru ca sunt foarte scumpe, companii elvetiene.
Vremurile in care conationalii nostri infiintau pe banda firme off-shore au trecut. Pentru a fi credibil si a insela vigilenta serviciilor, astazi trebuie sa intri in tara printr-o companie inregistrata intr-o jurisdictie cu prestigiu, care sa aiba actionari persoane fizice straine si in frunte directori diferiti de actionari.
Domnul Ion Popescu, un personaj respectabil si sarac din Romania, amenintat poate si de justitie, cu sechestru pentru te miri ce-a facut in tinerete, poate fi oricand firma „Imagine Nepatata LLC" din Delaware, USA, al carei act