Demersul Bancii Centrale Europene (BCE) de crestere a dobanzii de referinta cu 0,25% de puncte ar putea avea unele efecte pe piata locala, dar acestea nu vor fi de substanta, considera Demersul Bancii Centrale Europene (BCE) de crestere a dobanzii de referinta cu 0,25% de puncte ar putea avea unele efecte pe piata locala, dar acestea nu vor fi de substanta, considera analistii.
Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiari, ia in calcul o posibila majorare a dobanzii la credite. Si asta pentru ca dobanzile la marea majoritate a creditelor in euro au valori variabile si sunt raportate la EURIBOR. "Cu siguranta dobanzile la astfel de credite vor creste cu cel putin 0,25%. Este de asteptat chiar sa creasca cu si mai mult in viitor. Astfel, va deveni si mai atragator creditul in lei", e de parere Cabat. Dar pasul de majorare este mic, sub nivelul asteptat de observatori ai pietei internationale. "Este firesc ca o modificare a componentei dobanzi a conditiilor monetare, in cazul de fata cresterea cu 25 puncte de baza (de la 2.00% la 2.25%) a dobanzii BCE, sa se reflecte in economiile in care moneda emisa de respectiva banca centrala circula intens (intre care si in Romania). Pe de alta parte, tinand seama de amploarea redusa a miscarii BCE (25 puncte de baza = un sfert de punct procentual) si de faptul ca majoritatea campaniilor de marketing aferente actului de comert de la finalul anului (cu o consistenta componenta sezoniera) au fost deja incepute, cred ca impactul miscarii BCE asupra circulatiei monedei unice in economia romaneasca va fi unul marginal, de semnal, la acest moment", declara pentru Adevarul analistul Florian Libocor.
Euro s-ar putea deprecia
La comunicarea majorarii dobanzii de referinta, agentiile internationale de presa au subliniat ca era de asteptat o crestere a dobanzii cu 0,5% si ca esential pentru evolut