1. Perpetuarea in posturile de conducere a Serviciilor Secrete a acelorasi oameni, prezenti si in vremea fostelor guvernari, e unul dintre reprosurile care i se fac frecvent presedintelui. De ce nu-i schimba? Exista vreo explicatie plauzibila?
- Sa presupunem ca presedintele Basescu s-ar hotari brusc sa-i schimbe pe directorii Sri si Sie. Ce s-ar intampla? Actualii directori, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, ar fi eliberati din functie si in locul lor presedintele ar propune alte doua persoane - sa presupunem ca ar fi integre, profesioniste, fara nici o legatura cu trecutul securisto-comunist. Toate bune si frumoase, numai ca acesti doi candidati aproape perfecti ar urma sa fie validati de Parlament. Demersul prezidential ar avea atunci toate sansele sa esueze. Desigur, Psd, Prm si grupul din jurul lui Corneliu Ciontu s-ar opune, macar si pentru faptul ca propunerea vine din partea presedintelui Basescu. Dar nici coalitia de guvernare, fragila si pestrita, nu prezinta practic nici o garantie de succes pentru demersul prezidential. Traian Basescu are multi adversari printre liberali, dar mai ales in Partidul Conservator, condus de Dan Voiculescu. Cum sefii Serviciilor de Informatii vor fi perceputi, pe drept cuvant, drept "oamenii presedintelui", candidatii lui Traian Basescu nu se vor bucura de sprijinul liberalilor si al conservatorilor, ostili sefului statului. Se vor gasi pretexte, se va sabota votul, fie prin absenta, fie prin votul secret. Nici nu mai punem la socoteala presiunile pe care actualii directori ai Serviciilor o pot avea asupra unora dintre parlamentari, prin informatiile pe care le detin despre ei.
Iata deci ca o analiza succinta a situatiei politice actuale din interiorul puterii ne poate ajuta sa intelegem ezitarile presedintelui. Nu putem exclude si alte motive, stiute probabil doar de seful statului si asupra carora nu putem deca