COSTACHE CONACHI Daca ar fi trait in zilele noastre Conachi ar fi fost acel gen de om invitat la toate talk-show-urile sa-si dea cu parerea si despre conflictul PSD-Alianta, si despre meciul Steaua-Rapid, si despre productia de macese de anul acesta. Conachi a fost un erudit, se pricepea la toate. A fost un om politic, un scriitor, un patriot, dar si un "adorator neastamparat al sexului frumos".
Am perdut o maica pe care n-am cunoscut/ Rapind-o cumplita moarte indata ce m-am nascut", isi plangea mama intr-o poezie Costache Conache amintindu-si de ziua de 14 octombrie 1777, cand a venit pe lume. Numele de "Costache" marcheaza o alta tragedie din familie. Numele sau de botez era Alexandru, dar apropiatii l-am numit Constantin dupa fratele lui mai mare, care murise copil. A fost crescut numai de tata, vornicul Manolachi Costachi, om cheltuitor din cale-afara, dupa cum il prezinta Emanuel Conachi Vogoride, nepotul lui Costache. Dar oricat de cheltuitor era tatal viitorului logofat, stia si pe ce sa dea banii: nu s-a sfiit sa-si sloboada gura pungii cand era vorba de educatia copilului sau. Astfel, Costache primeste o educatie solida: un arhimandrit grec il invata limba greaca si literatura elena veche, limba slavona atat de necesara in acele vremuri si-o insuseste la Scoala Domneasca din Iasi, invata si franceza de la un dascal renumit printre boieri, Mr Flury, iar de la un hangiu turc "fura" si ceva din limba vorbita de otomani.
Caimacamul Nicolae Vogoride s-a casatorit cu unica fiica a lui Conachi. A decis sa-si alature si numele de Conachi
LA PLUG. Lui Conachi i-au placut si stiintele exacte si cele umaniste: era priceput si in geometrie, si in drept, si in literatura, si in filozofie. Pana la 29 de ani Conachi nu are nici o functie publica. Dar avea treaba de facut acasa, nu gluma. Mai ales ca in 1802 ii moare tatal si ii lasa mostenire o caruta d