Gheorghe Ilea(Foto: )
Persoanele condamnate la pedepse privative de libertate nu trebuie exterminate in penitenciare. Nimeni nu poate dispune de viata unui om si, ca urmare, fatalmente, la un moment dat, pedeapsa va fi ispasita iar detinutul se va intoarce la libertate, printre noi.
Va fi un om inrait, chinuit doar de ganduri de razbunare, sau va fi unul pregatit pentru "reintegrare sociala"? Toate actele oficiale emise in statele din lumea civilizata subliniaza necesitatea sporirii eforturilor de asistenta si consiliere psihologica a detinutilor, de pregatire a acestora in vederea ocuparii unui loc de munca sau ca sa desfasoare o activitate profesionala legala dupa punerea lor in libertate. Aceasta presupune existenta unor specialisti la conducerea penitenciarelor, departe de modelul consacrat al tortionarilor pusi doar sa-i desfiinteze fizic si psihic pe detinuti.
Romania a inteles sa se alinieze la aceste exigente prin reglementarea numirii unor magistrati la conducerea penitenciarelor din tara. In mare parte, dezideratul s-a si realizat, cele mai multe inchisori din tara fiind conduse de judecatori sau procurori detasati la sefia acestora.
In mod foarte curios, in ciuda mai multor semnale care impuneau schimbarea urgenta a lui Gheorghe Ilea de la comanda Penitenciarului Oradea, aceasta masura fireasca s-a tergiversat. Printre alte prejudicii, somnul celor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, care l-au "uitat" pe Ilea in functie, costa acum si o viata de om!
Minte de militieni, educati de Ilea
Barbatul a fost adus cu masina Salvarii, in noaptea de 22/23 noiembrie, la Spitalul Clinic de Urgenta Oradea. Era in coma de gradul 5. Ajunsese o leguma, cu corpul acoperit peste tot de leziuni.
Din multe curgea sangele, dar