Noile regementãri ale Uniunii Europene, reglemetãri la care trebuie sã se alinieze şi România, interzic vaccinarea animalelor chiar şi în cazul izbucnirii unor pandemii, prima de acest fel fiind pesta porcinã. Boala, extrem de contagioasã, afecteazã în special animalele crescute în gospodãriile de la ţarã, fapt care face greu de controlat rãspândirea şi descoperirea focarului de infecţie. Acelaşi lucru se întâmplã şi în cazul gripei aviare, pandemie apãrutã în ultimele luni şi pe teritoriul ţãrii noastre. Probleme apar din cauza lipsei de informare a micilor crescãtori de animale de la ţarã şi de interesul aproape inexistent al acestora de a respecta norme minime de protecţie şi prevenire a apariţiei acestor boli.
Pentru cã tratamentele şi vaccinele împotriva acestor pandemii sunt interzise, singura modalitate de a preveni extinderea unor focare a rãmas sacrificarea. Aceasta este una din problemele majore, deoarece, resturile şi cadavrele de animale, sunt folosite, încã de pe timpul fostului regim, la fabricarea fãinurilor proteice, folosite ca bazã în hrana animalelor sau era împrãştiatã pe diferite culturi pentru fertilizarea solului.
Prin ordinul nr. 42/2005, Autoritatea Naţionalã sanitar Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a interzis, începând cu luna august a acestui an, hrãnirea animalelor cu resturi de mortãciuni, cu excepţia fãinurilor obţinute din oase de peşte. Conform unui alt ordin dat de ANSVSA, 723/ 2003, deşeurile animaliere trebuie neutralizate la o temperaturã de peste 135 de grade Celsius şi o presiune de 4 bari, timp de minimum 20 de minute. În ceea ce priveşte incinerarea, aceasta trebuie realizatã la o temperaturã de 850 de grade Celsius. "Aceste norme trebuie respectate întocmai, pentru a nu apãrea probleme şi a distruge orice urmã de virus care ar putea provoca o epidemie", a precizat Ioan Rusu, directorul DSV M