O noua trupa mare la Bucuresti.
Lasata in umbra de concertele Phoenix si Phil Collins, mult mai intens promovate, aparitia formatiei britanice Manfred Manns Earth Band pe scena Salii Palatului, spre sfarsitul lunii octombrie, a insemnat, totusi, un eveniment muzical de inalta tinuta, consumat in fata unui public extaziat. Fie ca a fost vorba de fani ai rockului anilor 70, care stiau de pe discuri fiecare cuvintel al pieselor interpretate, sau de invitati imbracati la patru ace, veniti la evenimentul tutelar al serii - aniversarea a 60 de ani de la infiintarea Nato si cinci de la aderarea Romaniei -, spectatorii au fost la fel de "prinsi" de muzica profunda si totodata directa, de puterea englezilor de a transmite virtuozitate si emotie.
*
Istoria de 40 de ani a trupei lui Manfred Mann are ca borne mari hituri, numeroase schimbari de componenta si de nume, drastice transformari muzicale. Pe numele sau real Manfred Lubowitz, organistul a parasit la 20 de ani Africa de Sud natala si a dat lovitura cativa ani mai tarziu la Londra, cu doua piese ajunse numarul 1, Do Wah Diddy Diddy si Pretty Flamingo, piese ce nu pot lipsi dintr-o antologie serioasa a succeselor anilor 60. A urmat un nou hit, Mighty Queen (o compozitie Bob Dylan). Tot piesa unui american, pe vremea aceea prea putin cunoscut, Bruce Springsteen, avea sa le aduca primul succes de locul intai in Statele Unite, tara unde fusesera ignorati. Discurile din acea perioada, Nightingales and Bombers, Watch, The Good Earth, devin clasice in sfera muzicii rock.
La inceputul anilor 80, Manfred, care se implicase in lupta anti-apartheid, nu mai are dreptul sa intre in tara natala, insa colegii sai de trupa inregistreaza in Africa de Sud, cu muzicanti bastinasi, un album intitulat Somewhere in Africa, ce prefigureaza proiectele unor artisti occidentali celebri, precum Paul Simon sau