BLAZON Nicolae Filipescu (1862-1916), zis Nicu de catre amici, a fost una dintre cele mai pitoresti si puternice figuri politice ale inceputului de secol XX. Boier din neamul Filipestilor, cu radacini de la 1540, a mostenit bogatia familiei si si-a cultivat carisma necesara carierei.
Activ pe scena politica timp de trei decenii, luand parte la evenimentele de seama ale inceputului de secol XX, boierul Nicolae Filipescu e un amestec de traditie si noutate in viata publica romaneasca a vremii sale. Cu verva lui in ale politicii se impaca cu greu sotia sa, Maria Blaremberg, tanara de conditie buna, cu care are cinci copii, dintre care Grigore urmeaza mai putin stralucit cariera politica a tatalui.
POLITICIAN DE VARF. Nicolae Filipescu debuteaza in viata politica in anul 1887 ca deputat de Braila. Ca orice boier, face parte din Partidul Conservator si pune bazele ziarului Epoca, aparut din 1885 pana la moartea sa. Ca primar al Capitalei intre 1893 si 1895, va introduce tramvaiul electric, va construi o baie populara pentru oamenii saraci si Observatorul Astronomic de pe Dealul Piscului la 12 octombrie 1895. In timpul mandatului sau, Bucurestiul cunoaste pentru prima data iluminarea cu gaz, iar alimentarea orasului cu apa potabila din izvoarele subterane se perfectioneaza.
Cercul Militar: Una dintre ctitoriile sale pe vremea cand a fost primar este Cercul Militar din Capitala
In 1900 si in 1912 ajunge ministru al Agriculturii, Industriei, Comertului si Domeniilor timp de un an. Din 1910 a fost timp de 15 luni ministru de Razboi, timp in care a echipat Armata Romana cu armament, dand comenzi in strainatate de mitraliere, a construit Cercul Militar si a infiintat liceul militar de la Manastirea Dealului care ii poarta astazi numele.
LUMINI SI UMBRE. S-au incercat mistificari ale imaginii lui Filipescu dupa moartea sa, dorindu-se a fi reprezen