Evolutia din PNL a depasit cumva asteptarile dvs., dupa avertismentul lansat in vara lui 2004, inainte de alegeri?
Anul trecut am imaginat doua scenarii: unul al fuziunii dintre PNL si PD, si un scenariu in care cele doua partide, in loc sa fuzioneze, intra in competitie. Am avertizat ca, daca se adopta al doilea scenariu, vor aparea inevitabile conflicte, tensiuni, chiar lovituri sub centura. Ca mai intai unul sau altul dintre cele doua partide va pierde electoral, iar in final Alianta. Si, in al treilea rand, am avertizat ca eficienta la guvernare va fi scazuta, pentru ca fiecare partid, preocupat de deznodamantul electoral, va incerca sa traga spuza pe turta lui.
Vi s-ar putea raspunde ca guvernul actual a obtinut din partea UE cel mai favorabil Raport, altfel spus, ca guvernarea a fost eficace.
Este incontestabil ca acest Raport de tara, in ansamblul lui, este mult mai putin critic decat celelalte rapoarte de tara. Nu inseamna ca in ansamblul lui acest raport este elogios. Eu am convingerea ca si la primavara Raportul va fi favorabil, dupa cum am convingerea ca Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007. Dar trebuie sa vedem ce s-a intamplat cu celelalte tari din jurul nostru care au fost in aceasta situatie. In final, ceea ce conteaza la alegerile interne este agenda populatiei, iar sanctiunea electorala se aplica in functie de modul in care guvernul reuseste s-o satisfaca. Sunt convins ca va fi o scadenta electorala si ca mai intai PNL va plati, pentru ca este perceput ca principalul responsabil in aceasta guvernare, dupa aceea Alianta si ulterior o sa inceapa inversarea de forte intre putere si opozitie. Acest lucru se intampla deja; PSD a crescut de la 20% la 35% si, ceea ce e mai grav, PRM a crescut astazi la 14%, 15%. Tendinta de crestere a opozitiei e mult prea rapida si, din cauza aceasta, foarte periculoasa.
Nu actionez impot