Potrivit cotidianului The Independent, subventiile agricole acordate de catre Uniunea Europeana, pentru Romania si Bulgaria, pentru perioada 2007-2013, ar putea fi reduse cu doua miliarde de dolari, de la opt miliarde dolari la sase miliarde dolari, daca propunerile premierului britanic, Tony Blair, de deblocare a politicii Uniunii Europene privind subventiile, vor fi acceptate.
Britanicii propun o reducere a fondurilor UE de la 1,06 procente din Venitul National Brut, propus in luna iunie de presedintia luxembourgheza a Uniunii, la 1,03 procente acum, adica o reducere a subventiilor cu o suma cuprinsa intre 20 miliarde de euro si 25 miliarde de euro din suma totala de 871 miliarde de euro propusa in luna iunie de catre presedintia anterioara a UE si blocata de Blair.
Propunerea britanica de reducere a subventiilor Uniunii Europene catre statele est-europene se bazeaza pe faptul ca acestea nu vor fi capabile niciodata sa absoarba suma alocata de Uniune, in perioada 2007-2013.
De asemenea, Marea Britanie accepta o reducere cu o cincime a rabatului primit, in valoare cuprinsa intre 5 si 8,3 miliarde de euro. In schimbul reducerii subventiilor, Blair a propus o reducere a proportiei participatiilor unor tari de la aproximativ 20 la suta la aproximativ 15 la suta, acest lucru aducand avantaje tarilor ex-comuniste, noi membre ale UE.
Negocierile finale urmeaza a fi discutate in cadrul Summit-ul UE de la Bruxelles, de pe 15 si 16 decembrie, toti cei 25 de sefi ai guvernelor tarilor membre UE trebuind sa fie de acord cu pachetul de norme.
Potrivit The Independent, Guy Verhofstadt, primul-ministru al Belgiei a declarat inca de duminica faptul ca se va opune propunerii britanice.
"Un buget european care scade in continuare la 1,02 sau 1,03 procente din Venitul National Brut este inacceptabil", a declarat G