Luna trecuta cursul euro s-a cantonat in jurul valorii de 3,5 lei, iar cel al dolarului la 3,1 lei.
Euro a testat, in prima decada a lunii, pragul de 3,7 lei, datorita inmultirii ordinelor de cumparare ale bancilor, la care s-au adaugat cele ale importatorilor, dar nu a reusit sa il depaseasca, datorita "incapatanarii" BNR.
Banca centrala a intervenit din nou pentru apararea tintei de inflatie, folosind de aceasta data segmentul monetar, unde a sterilizat saptamanal miliarde de lei la o dobanda de 7,50%/an, dupa ce obisnuise bancile comerciale cu un nivel stabil de 1%/an.
S-a reusit astfel pastrarea euro in jurul valorii de 3,5 lei, minimul lunii fiind de 3,6301 lei, iar maximul de 3,6901 lei.
Dolarul a revenit, dupa un an, la pragul de 3,1 lei, cel mai scazut curs din noiembrie fiind de 3,0329 lei, iar cel mai ridicat de 3,1309 lei. In prima zi de tranzactionare din decembrie cursul a urcat de la 3,6549 la 3,6614 lei, cotatiile fluctuand intre 3,6550 - 3,66 si 3,6620 - 3,6670 lei.
Lucrurile s-ar putea complica in ultima luna a anului datorita varfului pe care il va atinge rambursarea datoriei externe, care se apropie de 1 miliard de euro, mare parte fiind credite angajate de sectorul privat.
Rambursarilor li se vor adauga importurile, mai mari ca de obicei, datorita perioadei Sarbatorilor.
Aceasta presiune pe curs ar putea fi compensata de mai multi factori. In primul rand de BNR, a carei rezerva valutara, care a atins pragul de 17 miliarde euro, poate face fata cu usurinta unui asalt al cumparatorilor.
Bancii centrale i se vor alatura romanii plecati sa munceasca in Occident, care vor trimite sume consistente celor ramasi acasa.
Nu trebuie uitati speculatorii straini, care abia asteapta o crestere a cursului, pentru a vinde valuta si plasa leii in depozite care sunt remunerate mult mai bine decat in tarile d