DINICU GOLESCU Educat si curios din fire, Dinicu Golescu a cheltuit o mare parte din mostenire calatorind prin Europa. Abia atunci a realizat situatia din tara lui, ca romanii au ramas cu mult in urma occidentalilor.
Nascut la 7 februarie 1777, Dinicu, mezinul familiei banului Radu Golescu, a fost cel mai iubit de parinti. S-a insurat cand avea 28 de ani, iar nevasta lui, Zoe (Zoita ori Zinca), de-abia implinise 13 ani. Dupa un an, s-a nascut primul lor copil, Ana. Cei doi au mai avut patru baieti, cunoscuti posteritatii sub numele de fratii Golesti: Stefan, Nicolae, Radu, Alexandru (zis Albu, fiindca era blond si asa il deosebeau de un fecior de-al lui Iordache, tot Alexandru, poreclit Arapila sau Negru). Nu dupa mult timp de la nasterea ultimului copil, Dinicu a locuit separat de sotie, care a ramas la Golesti. El i-a luat pe baieti cu el si i-a trimis la scoli in Apus. Este descris ca un om de lume, caruia ii placeau mult distractiile, dar si mai mult femeile. Impulsiv, visator, plin de energie, Dinicu a fost un om curios si aceasta curiozitate a lui l-a facut sa porneasca prin Occident, ca sa vada cum traiesc si altii.
Intr-o rochie cu broderii de aur, acesta este cel mai sugestiv portret din tineretea Zoitei
IN EUROPA. A strabatut in caleasca Ungaria, Austria, Elvetia, Italia. Cand s-a intors in tara, a avut ideea, originala pe vremea aceea, dar care l-a costat o avere, sa scrie si sa tipareasca o carte dupa notele de calatorie. Asa a aparut la Buda "Insemnare a calatoriei mele de Constantin Radovici din Golesti, facuta in anul 1824, 1825, 1826". In "Insemnari", spunea boierilor ca trebuie sa renunte la aproape toate placerile lor pentru a nu mai fi vanitosi si indiferenti la binele tuturor. Sigur, el nu ar fi renuntat niciodata la privilegiile pe care le avea potrivit rangului, chiar daca era constient de diferentele de clase sociale de la no