Saptamana aceasta a avut intr-adevar loc un eveniment foarte important in procesul de consolidare institutionala a pietei de capital, respectiv aprobarea proiectului de fuziune de catre Adunarile Generale ale Actionarilor BVB si BER. In urma cu doi ani a fost luata hotararea politica de unificare a BVB si Rasdaq. Miercuri a fost parcursa inca o etapa din acest proces. Proiectul de fuziune a fost prezentat oficial prima data in luna mai a anului 2003, unificarea celor doua piete fiind estimata pentru jumatatea acestui an. Primul pas in procesul de unificare l-a reprezentat transformarea BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni, realizata la mijlocul lunii iulie.
Romania are nevoie in procesul de integrare europeana de o piata puternica. In afara de costuri mai reduse, o mai buna promovare a companiilor listate pe Rasdaq s-a construit prin fuziune o bursa capabila sa suporte conditionarile tehnice in peisajul european.
"In lunile urmatoare vom milita pentru construirea unui depozitar unic care sa reuneasca capabilitatile registrelor, ale SNCDD-ului, precum si capabilitatile bursei in domeniu - scopul este acelasi, o piata mai puternica pentru o Romanie europeana", a declarat Siminel Andrei, presedintele Asociatiei Nationale a Brokerilor din Romania.
"Din punctul nostru de vedere suntem in grafic sa terminam fuziunea in acest an. Pe un calendar strans s-ar putea sa fim gata. Acum depinde de celelalte aprobari, care trebuie obtinute de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Registrul Comertului. Legal, obtinerea acestor aprobari dureaza circa o luna, dar la cererea de autorizare se poate raspunde si intr-o saptamana", a afirmat presedintele Comitetului Bursei, Sergiu Oprescu.
Denumirea societatii de bursa care va rezulta dupa fuziune va fi Bursa de Valori Bucuresti SA, iar Rasdaq nu va mai exista ca entitate juridica