Completul de noua judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, ieri, intoarcerea dosarului "Flota" la Departamentul National Anticoruptie pentru refacerea rechizitoriului, ne-au informat surse judiciare.
Potrivit acestora, judecatorii au constatat ca nu pot da curs cererii de trimitere in judecata formulata de PNA, intrucat rechizitoriul nu a fost semnat de fostul sef al Parchetului, procurorul general Ioan Amarie, ceea ce duce la nulitatea actului. Decizia este definitiva si nu mai poate fi atacata cu recurs. Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, ne-a declarat ca, oficial, institutia pe care o reprezinta nu stie care sunt motivele deciziei magistratilor.
"Orice decizie de restituire luata de instanta cuprinde si motivele restituirii. In plus, judecatorii sunt obligati sa dispuna procurorilor ce trebuie sa faca mai departe in dosarul restituit. Or, asta inseamna ca DNA sa primeasca hotararea motivata in scris", a mai spus Saplacan.
Initial, in dosarul Flota au fost cercetate 136 de persoane, 80 fiind deferite justitiei la 10 august 2004, pentru restul de 51 procurorii continuand investigatiile. Printre cei trimisi in judecata pentru abuz in serviciu in legatura cu modul de exercitare al functiei sunt fostii ministri ai Transporturilor Traian Basescu, Paul Teodoru si Aurel Novac, fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat, Radu Ovidiu Sarbu (cu rang de ministru), fostii secretari de stat Calin Dragomir Marinescu, Gheorghe Adrian Marinescu si Viorel Oancea si directorii societatii Petromin Constanta. Toti sunt acuzati ca ar fi prejudiciat statul cu 11.000 de miliarde de lei prin vanzarea ilegala a unor nave in strainatate.
Ancheta a vizat stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime - mineraliere de mare capacitate, prin infractiuni savarsite de cei care ar fi