Vicepresedintele Comitetului Parlamentar Mixt Romania-UE, membra a PPE, in Comisia JAI si in Comisia pentru Afaceri Externe din PE, Kinga Gal, este una dintre stelele in ascensiune ale stabilimentului Vicepresedintele Comitetului Parlamentar Mixt Romania-UE, membra a PPE, in Comisia JAI si in Comisia pentru Afaceri Externe din PE, Kinga Gal, este una dintre stelele in ascensiune ale stabilimentului politic european. Sustinatoare acerba a ideii de autonomie culturala pentru minoritatea maghiara de la noi, Kinga Gal nu vede in aceasta nici un pericol la adresa integritatii Romaniei.
- Puteti sa ne explicati semnificatia principalilor termeni din amendamentele adaugate la Raportul Moscovici, in special, aceia referitori la autonomia minoritatilor nationale?
- Cred ca marea problema in Romania este ca termenii nu au fost niciodata explicati suficient. Exista tabuuri, interpretari gresite, termeni neintelesi. Cuvinte care nu pot produce nici un rau si care sunt corect intelese in Uniunea Europeana sunt considerate in Romania ca periculoase si mistificate in anumite contexte. Eu cred ca este timpul sa inceapa clarificarea terminologiei, iar acest lucru trebuie facut de ambele parti: atat majoritara, cat si minoritara, dar si la nivelul societatii civile, nu numai la nivelul politicienilor.
- Ne puteti da cateva exemple de concepte incorect intelese in Romania si care fac parte din amendamentele adoptate?
- De exemplu, termenul subsidiaritate este un principiul fondator al UE, care inseamna ca problemele trebuie rezolvate la nivelul la care se nasc, deoarece acei oameni stiu cel mai bine ce inseamna acele probleme si cum trebuie ele rezolvate. Nu inseamna ca nu se poate primi ajutor de la nivelul superior, de la centru, dar sunt probleme care pot fi rezolvate cel mai bine la nivelul la care au aparut. Un alt principiu este cel al autoguvernarii