CALENDAR GASTRONOMIC Ziua de 9 decembrie este una a inceputurilor. Pe de o parte, in calendarul ortodox este sarbatorita Zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sfanta Ana. Pe de alta parte, in popor se considera ca din aceasta zi incepe sa se plamadeasca primavara. Ca dovada, zilele incep sa creasca, iar noptile sa scada.
In mod paradoxal insa, ideea unui nou inceput este dublata de amenintarea intunericului si a raului. In aceeasi zi, prin traditie este sarbatorit fratele cel mic al Sfantului Nicolae, numit uneori Sanmicoara. Intruchipat de o femeie sau de un barbat, este o divinitate care induce teama si care trebuie cinstita cum se cuvine. Daca lucrezi in acea zi, este ca si cum boala si nenorocirile ar incepe sa lucreze si ele impotriva ta. Cel mai mult se tem de aceasta zi morarii. Si asta pentru ca se spune ca de Sanmicoara, la inceputul iernii, simte si necuratul nevoia de a se proteja de frig. Asa ca se ascunde in moara. Pentru a-l tine departe, este bine sa se inchida moara in aceasta zi si sub nici un motiv sa nu se macine grau.
In ziua Sfantului Spiridon (12 decembrie) este timpul prielnic minunilor. De altfel, acest sfant este recunoscut in popor ca fiind facator de minuni. Insa minunile pot fi bune sau⦠rele. Batranii povestesc ca odata sfantul a luat capul unui magar si l-a asezat pe un trup de cal, iar capul unui cal l-a asezat pe trupul de magar. Maica Domnului a ras vazand calul care avea urechile atat de mari. Asa ca, avand o fire sugubeata, Sfantul Spiridon poate oricand sa transforme lucrurile bune in lucruri rele. Pentru a-i atrage bunavointa, este bine sa-l cinstesti cum se cuvine. In principal, se duc colaci la biserica, iar fiecare incearca sa se poarte cat mai cuviincios. In schimb, Sfantul Spiridon ii imbogateste pe cei saraci si ii vindeca pe bolnavi, in special pe cei care au suferit arsuri.
Tot Sfantul Spiridon este patr