Comentatorul sportiv: cea mai previzibila si redusa fiinta
Nici o fiinta din lume nu-i mai previzibila si mai redusa decat comentatorul de fotbal.
Daca vad un meci televizat, ghicesc precis momentul cand clasicul Gradinescu va observa ca "se dau lupte grele in careu", ca "pe partea fundasului X e-o paine buna de mancat", ca "echipele joaca pe contre", ca portarul degajeaza "in ultima instanta" sau ca "inaintasul Y a marcat ca-n curtea scolii".
Patologica e si inclinatia comentatorilor pentru constructia adverbiala "extrem de". Astfel, Dorinel Munteanu a sutat "extrem de bine", portarul a intervenit "extrem de precis", arbitrul nu a fluierat "extrem de corect", spre insatisfactia spicarilor "extrem de modest mobilati la mansarda".
Inevitabil vine insa si momentul cand guristul fotbalistic remarca "degringolada din randul oaspetilor" si "coregrafia galeriei rapidiste".
Apropo, invatatilor, "degringolada" inseamna "prabusire", nicidecum "deruta", cum credeti voi; iar "coregrafia" semnifica "arta dansului", nu arta bannerelor cu lozinci, din tribune. Mai puneti si voi mana pe-un dictionar sau cereti-i un almanah lui Andrei Gheorghe!
Odinioara, pentru a comenta meciurile de fotbal, se apela la profesionisti ai condeiului, capabili sa raspunda, cu efort creativ lingvistic, efortului creativ din teren. Stefan Oprea, Grigore Ilisei, Mircea Radu Iacoban...
Asa se-ntampla, bunaoara, ca, la primul sau meci transmis prin radio, Mircea Radu Iacoban sa laude extraordinara evolutie a Soarelui, care tocmai apunea spectaculos, la poarta oaspetilor, spre deliciul spectatorilor.
A nu se crede insa ca doar comentatorul de fotbal e-un redus. Nu! De pilda, o emisiune TV, dedicata marilor meciuri de box, a fost denumita "Lorzii ringului". Ce-or fi avand in comun batausii aceia sangerosi, cu nobletea subintele