APROBAT RECENT DE catre parlament, bugetul pe anul viitor este caracterizat prin optimism. Sunt estimate progrese la mai toti indicatorii economici si bugetari, indiferent ca vorbim de somaj, salarii APROBAT RECENT DE catre parlament, bugetul pe anul viitor este caracterizat prin optimism. Sunt estimate progrese la mai toti indicatorii economici si bugetari, indiferent ca vorbim de somaj, salarii sau crestere economica.
Asistenta sociala va consuma cele mai multe resurse
Bugetul consolidat de anul viitor mizeaza pe venituri la buget de 100,83 miliarde RON, care urmeaza sa se formeze in cea mai mare parte din contributii de asigurari sociale (29,86 miliarde RON), TVA (25,78 miliarde RON) si accize (10,7 miliarde RON). Veniturile vor detine 31,3% din PIB, in crestere usoara cu 0,3% fata de acest an. In conformitate cu deficitul bugetar stabilit la 0,5% din PIB, cheltuielile vor atinge 102,44 miliarde lei, adica un nivel de 31,8% din PIB. Cea mai mare pondere in cheltuielile bugetului consolidat o vor detine alocatiile pentru asistenta sociala (8,8% din PIB, dar in scadere cu 0,1% fata de anul trecut). Principala diminuare se intalneste in cazul subventiilor, care vor fi mai mici cu 0,2%.
Constructiile si serviciile - locomotiva economiei
Ceea ce va propulsa anul viitor PIB-ul cu un ritm de crestere de 6% va fi sectorul constructiilor si cel al serviciilor, arata legea bugetului.
Cererea gospodariilor nu va mai creste atat de accentuat fata de acest an, insa la nivelul estimat de 6,3% va ramane superioara celei a administratiei publice. Si anul viitor, importurile vor avea o dinamica superioara exporturilor, primele vor fi cu 15,8% mai mari fata de acest an, in timp ce vanzarile de bunuri in exterior se vor majora doar cu 14,5%. Se asteapta in principal o crestere a importurilor de produse ale industriei constructiilor de masini,