Din dorinta, probabil, de a mai tempera consumul romanilor de medicamente compensate si gratuite, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate loveste in producatori. Dupa ce abia si-au recuperat banii restanti, acestia ar trebui sa mai si scoata din buzunar si pentru depasirile de plafon la compensate. In speranta ca nu va mai fi obligata sa scoata bani din buzunar pentru ''depasirile'' la compensate si gratuite, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) lanseaza pe piata o propunere ''bomba'': plafoanele impuse pana acum farmaciilor sa fie eliminate. In schimb, reprezentantii CNAS doresc ca aceste plafoane sa fie puse in carca medicilor de familie. Dupa parerea CNAS, medicii ar trebui de fapt sa prescrie compensate si gratuite in limita pafoanelor ce le vor fi impuse, iar producatorii de medicamente ar trebui sa suporte depasirile de plafon.
Toate aceste propuneri vin in conditiile in care ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu tinde sa modifice pentru anul viitor listele cu compensate si gratuite. Mai mult, CNAS a ''descoperit'' ca, romanii consuma, lunar, medicamente compensate si gratuite in valoare de 1.200 de miliarde de lei.
CNAS vrea o schimbare totala in sistemul medicamentelor compensate si gratuite. Presedintele CNAS, Cristian Vladescu, a anuntat, ieri, ca doreste ca, incepand cu luna aprilie a anului 2006, sa fie pus in practica un contract-cadru diferit de cele care au fost aplicate pana acum. ''Pana acum, CNAS incheia contract-cadru cu farmaciile prin care noi le impuneam anumite plafoane in limita carora sa elibereze medicamente compensate si gratuite.
Dupa cum stiti, nu putine au fost cazurile in care farmaciile depaseau aceste plafoane, dupa care CNAS era obligata sa le plateasca depasirile. Incepand din trimestrul doi al anului viitor vrem sa renuntam la incheierea de contracte-cadru cu farmaciile prin care sa le impunem plafoane