Pretul terenurilor pentru constructii s-a triplat in ultimii trei ani, ceea ce ar putea crea un blocaj pe piata, prin diminuarea rentabilitatii investitiilor, reiese dintr-un raport al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA.
"In zona Calea Dorobanti, de la 335-350 de euro pe metru patrat, la inceputul anului 2003, pretul aceleiasi parcele de teren este acum de peste 1.000 de euro. De asemenea, in cartierul Primaverii pretul terenului a ajuns la 2.500 de euro pe metru patrat, adica aproape tot atat cat in marile capitale europene", se precizeaza in raport.
Potrivit raportului, pretul terenului pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar nu ar trebui sa depaseasca 15% din valoarea totala a investitiei, iar in cazul unui proiect mai complex procentul ar putea creste la 25-30%. Specialistii SGA apreciaza ca in perioada urmatoare pretul terenurilor va urma un trend ascendent, pana in momentul in care va avea loc un blocaj pe piata, asemanator celui de pe segmentul rezidential. "La anumite niveluri ale pretului piata se plafoneaza de la sine si apare un blocaj, deoarece nici o investitie nu mai este rentabila daca se plateste pentru achizitia terenului mai mult de 45-50% din valoarea totala a proiectului", se mentioneaza in raport.
Integrarea salta preturile
Raportul SGA arata ca apropiata integrare in Uniunea Europeana a fost un motiv serios pentru vanzatorii de pe toate segmentele pietei imobiliare sa majoreze preturile, pe motiv ca vor exista clienti straini cu putere de cumparare ridicata.
"Investitorii acestia nu vor veni in Romania sa cumpere apartamente de bloc. In schimb, vor veni sa cumpere teren agricol, care aici costa inca 400-500 de euro pe hectar, in timp ce in Cehia se achizitioneaza cu aproximativ 5.000 de euro pe hectar, in Italia cu minimum 6.000 de euro si in Polonia cu 6.000-7.000 de euro pe hectar", mai i