De la prezentarea Raportului de tara de catre Comisia Europeana, in luna octombrie, Romania a facut prea putin pentru rezolvarea cartonaselor rosii din sectorul sanitar-veterinar. Termenele sunt scurte, pentru ca ceea ce nu s-a facut in cincisprezece ani de zile trebuie rezolvat pana in iunie 2006.
Din aceasta cauza, delegatia Comisiei Europene, prezenta zilele trecute in Romania intr-o vizita de informare si evaluare a serviciilor veterinare, este circumspecta in a afirma ca vom reusi sa trecem cu brio examenul calificarii la standardele UE.
"Oficalii UE prezenti in Romania in aceste zile au unele rezerve legate de posibilitatea respectarii la timp a angajamentelor asumate", a declarat Gabriel Predoi, director general in Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). De asemenea, expertii comunitari au atras atentia autoritatilor romane cu privire la neimplicarea "unor structuri conexe in realizarea unor obiective asumate fata de UE".
Identificarea animalelor
Potrivit reprezentantului ANSVSA, identificarea si inregistrarea animalelor constituie in continuare un punct sensibil, iar operatiunea este blocata atat timp cat Justitia nu se pronunta la contestatia depusa de una dintre firmele care au participat la licitatia de atribuire a serviciilor respective.
Situatia treneaza din septembrie 2004, cand Curtea de Apel a suspendat contractul pentru inregistrarea ovinelor si caprinelor, atribuit de ANSVSA consortiului germano-roman, Caisley-IQ Management SRL, in urma contestatiei facute de consortiul danezo-roman Daploma-Romsys, care a pierdut licitatia, desi sustine ca a avut o oferta mai buna. Daca procesul de identificare si inregistrare a animalelor nu va fi finalizat in termenul stabilit cu UE, adica in iunie 2006, sumele destinate cresterii animalelor, de la UE, vor fi pierdute.
Pan