EUROPA GURMANDA - AUSTRIA Un traseu al savorilor gastronomice din Austria nu poate incepe decat la Viena. Aici gasim concentrata cea mai mare varietate de retete din intreg arealul culinar al Europei Centrale. Anume la Viena s-au adunat, parca, gastronomiile din tari ce compuneau candva Imperiul Austro-Ungar.
De la snitel vienez la gulas unguresc, pana la galustele specifice Boemiei si nenumarate deserturi, toate dau culoare bucatariei "vieneze" - probabil singura din lume care poarta numele unei capitale. Practic, orice restaurant vienez este unul european, cu bucatarie frantuzeasca in proportie de 90%, precum si retete italiene, maghiare, turcesti etc. Gastronomie europeana gasim si in Germania, la Hamburg, numai ca acolo, unde se face doar 80% bucatarie frantuzeasca, multe preparate poarta denumiri locale, desi, sunt tot frantuzesti, un pic mai condimentate, pe gustul germanului.
CAMPIONII RAFINAMENTULUI. "Exista o diferenta intre eleganta gastronomiei prusace si cea austriaca?" Ma trezesc punandu-i aceasta intrebare lui Mihai Gutanu in plin centrul Vienei, masurand, intr-o toamna, la pas, Kaertnerstrasse - probabil una dintre cele mai frumoase strazi pietonale din Europa. Ne oprim in fata unui local care pregateste carnatii "la vitrina", ne asezam pe o banca si Mihai incepe sa-mi povesteasca.
"E o diferenta imensa intre felul cum abordeaza masa un prusac, un englez sau un francez si un austriac. Austriacul e de departe campionul rafinamentului in lume. Cred ca el invata din copilarie cum sa se poarte in restaurante, iar daca nu e tot atat de exigent ca francezul, are totusi o bogata cultura gastronomica."
"Asta se vede atat in comportament, cat si in felul cum isi alege meniul, cum isi asorteaza desertul si bautura"⦠Mihai isi pune in fata o portie de carnati si, asteptand sa se mai raceasca, continua povestea: "Am cunoscut in Grecia un