EUROPA GURMANDA - BUCATARIA HABSBURGILOR Simona Chiriac Monica Andronescu Incoronat la 18 ani imparat al Austriei, iar ceva mai tarziu si rege al Ungariei, Franz Josef este una dintre personalitatile a caror viata s-a transformat cu timpul in legenda. Impreuna cu la fel de celebra lui sotie, imparateasa Sissi, cea care avea sa sfarseasca tragic in urma unui atentat, la Geneva, in 1897, a scris o pagina extrem de importanta in istoria lumii.
Sa intoarcem impreuna prima fila⦠Era prin anul 1853, cand, la petrecerea de la Bad Ischl, data in cinstea logodnei surorii ei Elena, frumoasa Elisabeth, ramasa in istorie drept Printesa Sissi, l-a cunoscut pe tanarul print Franz Josef, ce trebuia sa-i devina Elenei sot. Din clipa aceea, printul a inteles ca cea alaturi de care vrea sa-si petreaca viata este Elisabeth si a rupt logodna cu Elena, iar la 24 aprilie 1854 cei doi se casatoreau la Viena.
Spre deosebire de sotia lui, imparatul era foarte usor de multumit in ceea ce priveste gustul mancarii, daca ar fi sa-i dam crezare Mariei Thuma, cea care se ocupa de gradinile palatului Schönbrunn. Din cand in cand acesteia i se permitea sa gateasca pentru imparat. Ea sustine ca "se multumea doar cu cateva bucatele de carne de vita", care trebuia sa fie insa atat de moale, incat sa poata fi taiata cu lingura. Franz Josef avea obiceiul sa aiba langa el un cutit elegant si foarte bine ascutit. Folosirea lui ar fi insemnat ca friptura nu este bine facuta, acesta transformandu-se intr-o adevarata oglinda pentru bucatarul neatent. La mesele oficiale de la palat, Franz Josef dorea ca toate cele 12 feluri de mancare sa fie servite in numai o ora. Si obisnuia adesea sa se ridice de la masa dintr-o data si sa se retraga in salonul din apropiere impreuna cu invitatii sai, pentru a fuma.
Cand a venit in Romania, regele Carol I l-a invitat la un dineu oficial la Cotroceni, ca