La Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, condus de prof. dr. Irinel Popescu, s-au efectuat, din aprilie 2000, 78 de transplanturi la 74 de bolnavi. Rata de supravietuire este de La Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, condus de prof. dr. Irinel Popescu, s-au efectuat, din aprilie 2000, 78 de transplanturi la 74 de bolnavi. Rata de supravietuire este de 61 la suta. Rezultatele pot fi considerate bune daca se tine cont de conditiile din Romania, care nu se compara cu cele din tarile dezvoltate si de faptul ca, de multe ori, s-au acceptat cazuri foarte grave, cu putine sanse, din start. Prof. dr. Irinel Popescu ne-a amintit cazurile cele mai remarcabile.
Cum se simt pacientii care au ajuns la Centrul de Transplant Hepatic de la Fundeni?
- Cei mai multi dintre bolnavii transplantati si-au reluat activitatea profesionala. Domnul Penea Gheorghe si Timeea Balogh au implinit 5 ani de la transplant. Mihaela Balamean, care are un dublu transplant de ficat si rinichi, a terminat facultatea si duce o viata activa. Am avut placerea sa asist la sustinerea tezei de doctorat de catre dl. procuror Gavril Paraschiv, care, inainte de transplant, isi facuse deja testamentul. De curand, d-lui Paraschiv i-au aparut doua carti de specialitate, la Editura Cartea Universitara. Dl. Ionel Catrinoiu, care dupa transplant si-a reluat postul de director la o mare intreprindere craioveana, m-a sunat de curand sa-mi spuna ca va pleca intr-o vizita in Egipt, cu ministrul economiei, Codrut Seres. M-a rugat sa pun o vorba buna la ministru, ca sa sustina intreprinderea. Dl. Penea Gheorghe mi-a trimis acum cativa ani o vedere de la Niagara. Timeea Balogh are 6 ani si vorbeste deja doua limbi, maghiara si romana.
Ati efectuat pentru prima data transplantul de celule stem in Romania. Se poate extinde aceasta procedura la mai multi pacienti